Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 389 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 404 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 411 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 446 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/cache.php on line 99 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/theme.php on line 576 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/backtype-connect/backtype-connect.php on line 1015 Hur spenderar du din tid? | webpal

Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Hur spenderar du din tid?

I mina ögon finns det två vägar att gå i valet kring hur man spenderar sin produktiva tid. Vi väljer alla mellan att sälja vår tid och att bygga värde.

Att sälja sin tid

Alla former av produktion för någon annan och rent förvärvsarbete är egentligen en form av försäljning av din tid. Du får olika betalt beroende på hur just din tid värderas, och du har även möjlighet att öka värdet på din tid genom utbildning eller genom att visa vad du verkligen går för.

Att bygga värde

Att bygga värde är egentligen knutet till att sälja sin tid, med den skillnaden att man här snarare investerar sin tid. Konceptet är egentligen ganska enkelt, allt du gör som medför en ökad avkastning i framtiden är en form av byggande av värde.

Tänk t.ex. att du startar ett företag och bygger ett varumärke. Den tid du lägger ned på att etablera detta varumärke blir en form av investering i varumärket. Varumärket får ett värde i sig (särskiljt från dig som person) vilket gör att du i framtiden kan välja mellan att sälja det och utveckla det vidare.

Konsekvenser

Som anställd säljer du alltid din tid, den som äger verksamheten bygger i stället värde. Ekvationen är egentligen ganska enkel, du säljer din tid och blir ersatt för varje timme du lägger ned. Den som äger verksamheten blir också ersatt för varje timme denne lägger ned, på samma gång som den även bygger värde i sin verksamhet.

I mina ögon är det en återvändsgränd att sälja sin tid. Den dag du slutar har du ingenting.

Själv försöker jag flytta min verksamhet från att sälja min tid till att bygga värde, något som är svårt då att sälja sin tid genererar inkomster direkt, medan att bygga värde dels kräver kapital och dels har en avkastning först långt in i framtiden.

I dagsläget driver jag flera olika verksamheter. Som konsult i Webpal säljer jag min tid. Då jag driver det själv bygger jag även någon form av värde i själva varumärket Webpal, men detta varumärke är för hårt knutet till mig som person och har i princip inget värde om det inte är jag som står bakom det.

Resenätverket jag håller på och bygger är däremot en form av värdeskapande. Detta är inte knutet till mig som person och intäkterna av detta är inte direkt avhängiga den tid jag lägger ned. Samma sak med BloggInfo där jag bygger värde i en webbplats som får ett värde i sig, oavsett vem som står bakom den.

Det är viktigt att göra denna typ av reflektion, säljer du din tid eller bygger värde? Om du i dagsläget säljer all din tid kanske det är dags att tänka om och se om du skulle kunna använda mer av din till att bygga värde i stället?

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Björn Lilja
  2008-01-09 14:32

  Bra inlägg! Det du berör är ju egentligen den klassiska kapitalismen - att man blir rik av att äga, inte av lönearbete. Sedan är det ju alltid en förenkling att säga så. Idag kan man vara expert eller VD och tjäna enorma pengar på att “lönearbeta”.

  Jag håller dock med dig i princip, och det är ju det som är det härliga med webben - vi kan alla, med ett lönearbete som trygghet börja bygga egna värden.

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Peter Korkala
  2008-01-09 20:26

  Tänkvärt inlägg! Håller med om att man ska tänka på hur man investerar sin tid - det gäller att hitta den ultimata balansen.

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 NSI i blåsväder, MS köper FAST, Färskpressad köps samt checklistor för mingel och mer | Utvbloggen
  2008-01-10 20:51

  […] Niklas Olsson på bloggen Webpal skriver ett intressant inlägg som fick mig att tänka till “säljer du din tid eller bygger värde?” […]

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-01-15 10:28

  Visst är grundtanken den om att den som håller i kapitalet är den som blir rik i slutänden. Anledningen till de höga VD ersättningar och liknande vi ser är ju också att de investerar stort i företagets aktier genom fördelaktiga bonusprogram.

  Det som är intressant är egentligen att webben ger möjlighet att bygga värde, utan någon större mängd insattskapital, det är inte längre de med pengar som styr utvecklingen. Vem som helst kan i princip i dag ta upp kampen med de stora med hjälp av lite open source mjukvara!

Skriv en kommentar

Liknande artiklar