Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 389 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 404 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 411 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-settings.php on line 446 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/cache.php on line 99 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/query.php on line 21 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-includes/theme.php on line 576 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/backtype-connect/backtype-connect.php on line 1015 Är det 90-talisterna som gömmer sig i kommentarerna? | webpal

Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Är det 90-talisterna som gömmer sig i kommentarerna?

2008-11-25 | Bloggar, Webb 2.0

Reseguiden Resa till Berlin drar till sig en del trafik från den yngre generationen (hur vet jag det? Sättet de formulerar sina sökfraser på och IP-nummer som tillhör skolor eller kommuner avslöjar dem :) ).

Undersidan fakta om tyskland har genererat en rejäl mängd kommentarer (54 stycken), och nya trillar in dagligen. Själva artikeln är inget märkvärdigt, cirka 200 ord basfakta om Tyskland. Kika in och läs kommentarerna själv, det är något spännande som pågår där.

Artikeln stod länge helt utan kommentarer, men så snart de tre första (ganska söta) kommentarerna var på plats började det trilla in fler och fler. Nu lever kommentarerna sitt eget lilla liv, somliga sporadiska utrop, många ironiserande över de andra och en hel del skräp som jag raderar.

Det som fascinerar mig är hur de som kommenterar interagerar med sidan, hur kan denna lilla (ganska innehållsfattiga) artikel förvandlas till en samlingsplats för alla dessa människor? Det är fascinerande att se hur den här generationen dyker rakt ned i kommentarerna och känner ett sådant behov av att dela med sig av hur just de upplevde artikeln.

Dessa besökare verkar lägga lika mycket tid på dela med sig av sina egna tankar som på att ta in information. Så tror jag även att framtiden kommer se ut, du kommer inte kunna få någon att ta in information utan att ge dem möjlighet att studsa tillbaka med sina reflektioner kring den.

Jag tror att möjligheten att kommentera kan passa i princip var som helst. Varför inte låta besökarna dela med sig av sina tankar kring El-gigantens produktbeskrivningar, eller på ett företags om oss sida?

På många sätt är detta precis vad webb 2.0 handlar om och tankarna kring att öppna upp för interaktion är inte direkt nya, men för mig är det en ögonöppnare när 54 personer känner ett behov av att kommentera en artikel med fakta om Tyskland!

Ps. Missa inte dessa två härliga exempel på dålig timing.

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Stefan
  2008-11-25 13:34

  Det är helt klart en intressant tanke. Även om möjligheten att kommentera innehåll har spridits på många områden över nätet så har jag aldrig tänkt tanken att tillåta kommentarer på MFA-sidor.

  Du nämner att det var tomt i början, men när inläggen började komma så blev det en snöbollseffekt. För att dra igång det hela så skulle man själv kunna skriva 3-4 inlägg så att ingen annan behöver ta första steget.

  Jag tror att du är något på spåret här. Ska bli intressant att se om fler väljer att ta åt sig metoden.

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-11-25 13:57

  Nu vill jag ju inte kalla mina reseguider för MFA-sidor, de agerar för tillfället platshållare på domänerna för att vid tillfälle uppgraderas till riktiga reseguider (se t ex http://www.resatillprag.se). Om jag gjorde sidor för adsense skulle jag se till att tjäna mer pengar på dem :)

  Har själv funderat kring ifall det går att skapa den här typen av aktivitet genom att själv sparka igång med några kommentarer, men det känns inte helt rätt.

  Det roliga med detta är ju att det är användarna själva som skapar det, medan jag som webbmaster kan ta ett steg tillbaka och bara förundras över deras aktivitet!

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Jens
  2008-11-25 16:43

  Hej Niklas, intressant inlägg!

  Jag tänkte gå off-topic igen. Noterade nämnligen att man kan “rösta” på sökresultat i google nu. Hur anpassar sig SEO-folk till det? :D

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Pelle
  2008-11-28 18:50

  Spännande inlägg och en spännande mötesplats!

  Jag får lite paralleller till en diskussion jag hade om att affischering på stan är en form av mötesplats för människor där tankar och information utbyts.

  Kommentarerna på din sajt verkar vara något liknande - en diskussion som människor känner sig delaktiga i - precis som en diskussion kan uppstå på busshållplatsen - fast här uppbrutet över tid.

 • 5. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-11-30 13:42

  Jens, smart SEO-folk avvaktar och ser ifall det överhuvudtaget kommer ha någon påverkan på optimeringen :)

  Pelle, intressant med paralellen till affischering, menar du då att diskussionen förs mellan affischen och betraktaren, eller att det förs en slags diskussion i form av olika affischer som dyker upp efter varandra på samma vägg?

  Gillar liknelsen med busshållplatsen, precis så är det: diskussion som ett litet tidsfördriv som inte lämnar några större spår men ändå får en att kännas till freds för stunden.

 • 6. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Pelle
  2008-11-30 14:10

  Jag menar både och - kommunikationen kan ta sin början i affischen, men fortsätta antingen i samma media eller i andra.

  Ex. så för vänsterorienterade förbund en ganska så energisk “diskussion” med invandringskritiska förbund där båda friskt använder affischer.

  Andra affischer blir istället en ingång till diskussioner som förs vidare på webben, klassrummet eller liknande.

  Dagens mångfald av medier gör oss nog mer vana vid att låta en och samma diskussion flyta mellan många olika medier - så alla olika media får nog ses som en pusselbit i ett större sammanhang.

 • 7. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Björn Lilja
  2008-12-02 17:19

  Mycket underhållande, nästa lite viral effekt på den. Misstänker att elever har tipsat varandra om det inför något prov?

 • 8. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-12-02 22:43

  Ditt resonemang är absolut relevant Pelle, diskussioner förs överallt runt oss på ett sätt eller annat. Jag tror det kan finnas ett stort värde i att uppmuntra dessa att ta plats på just din blogg eller webbplats, är du samlingsplatsen där diskussionen förs kommer folk komma till dig för att följa den…

  Björn Lilja, helt klart är det så! Och inte en gång bara, kommentarerna kommer ofta i bulk (cirka 3-4 stycken) vid vissa tillfällen. Ofta kan man ganska lätt se att det varit olika personer som skrivit.

 • 9. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Pontus
  2008-12-04 19:22

  Intressant artikel.

  Kommentarerna på tysklandssidan var verkligen roliga att läsa. Jag ifrågasätter dock deras autenticitet. Kan tänka mig att detta är ett dåligt skämt från en eller ett par individer som haft en tråkig lektion i datasalen. Hur många unika IP fick du?

 • 10. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-12-04 19:42

  Jag förstår din skepsis Pontus, jag har själv funderat en hel del över om det är riktiga kommentarer, och självklart är några av dem inte det.

  Kommentarerna har dock kommit till ett par åt gången under en ganska lång tid. Varje gång det kommer till några kommer det dock ofta från snarlika IP, så nog är det ett gäng elever som driver lite ibland.

  Men mellan dessa impulser skiljer sig IPna mycket, och ofta är de direkt kopplade till skolor eller kommuner.

  Detta fenomen återkommer även på två av mina andra siter, den ena just i anslutning till att en lärare skrev ut adressen på skolans hemsida till en uppgift, den andra mer lik resatillberlin.se med löpande inflöde från olika skolor…

 • 11. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-12-04 20:08

  Ett axplock av domäner till namnservrar (eller vad det kan tänkas kallas) från de senaste 7 kommentarerna jag släppte igenom (från nov 25 till dec 1):

  vittra.se (1)
  norrkoping.se (2)
  harryda.se (1)
  telia.com (1)
  bredbandsbolaget.se (1)
  tele2.se (1)

  Brukar dock alltid radera ett gäng, ofta från samma person eller just sådana skräpkommentarer som nämnt i artikeln, varför det här är få från samma domän.

 • 12. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Björn Andersson
  2009-04-27 15:51

  Är jag den enda som får rysningar om “ungdomen” använder något liknande som faktasida?

  Jag tror skolan idag förlitar sig för mycket på att alla kan använda internet och Google på ett korrekt sätt när det i själva verket är att de flesta klickar blint på den sida som ligger högst upp och där stirrar sig blind på just det.

 • 13. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2009-04-29 12:50

  @Björn Andersson, jag tror inte du behöver vara orolig för våra ungdomars framtid, denna typ av faktainsamling görs förmodligen mest av låg och mellanstadieelever, i högstadiet lär de sig ju att använda Wikipedia =)

  Som en faktaresurs för den typen av skolarbeten tycker jag resatillberlin.se fungerar utmärkt!

 • 14. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Idén om en interaktiv atlas föds | Miniatlas utvecklingsblogg
  2009-08-30 13:58

  […] har tidigare skrivit om dessa kommentarer på min blogg om affärer på internet, kika gärna in där och följ den intressanta diskussion som utvecklade […]

Skriv en kommentar

Liknande artiklar