Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Varför skapas det så mycket informationsprodukter?

Runt om på internet ser man många exempel på hemsidor som vill försörja sig på att sälja informationsprodukter, vanligen e-böcker som lovar att lära ut knep och knåp för att bli framgångsrik. E-boken är på sätt och vis den ultimata produkten för internet. Framför allt då inträdeskostnaden på e-boksmarknaden endast är den tid du lägger ned på själva skrivandet och ett säljbrev att presentera boken med. Efter betalning via ett externt företag som sköter själva transaktionen (vanligen paypal) mailas boken iväg automatiskt i form av en pdf-fil.

Vem som helst kan skriva en e-bok, att läsa och skriva är grundläggande färdigheter som delas av så gott som alla. En text har inte heller några kvalitetskrav för att komma till, till skillnad från t.ex. ett datorprogram som kräver viss kunskap för att fungera som tänkt. Denna brist på kvalitetskrav gör även att informationsvärdet hos en e-bok är mycket svårt att bedöma objektivt. Vem kan säga att min e-bok är sämre än en annan?

Så det enda kravet för att skapa en informationsprodukt är en dator med internetuppkoppling, ett webbhotell med domän samt en ordbehandlare. Det kräver ingen interaktion med andra människor, som en förläggare eller distributör, och det ställer inga krav på bredare kompetens än skriv och läskunnighet.

Det är alltså inget större mysterium att informationsprodukter ploppar upp lite titt som tätt, samt att en hel industri skapas runt detta med företag som säljer informationsprodukter om hur man skapar sin egen informationsprodukt, vilket för övrigt är ett vanligt förekommande ämne i denna typ av produkter.

Även bloggar kan vara en typ av informationsprodukter och uppvisar ofta många likheter med e-böcker. Det finns en stor mängd bloggar som lär ut hur man skapar en egen blogg och driver trafik till denna. Den största skillnaden är att e-böcker ofta kostar pengar, medan det än så länge är relativt ovanligt med bloggar som tar betalt av sina besökare.

E-böcker och bloggar visar upp två väldigt olika inställningar till kapitalisering. En e-bok har traditionellt två sätt att leda till någon form av inkomst. Antingen tar man betalt för åtkomsten till den, eller så använder man e-boken till att marknadsföra en annan verksamhet, då fungerar e-boken som ett rent marknadsföringsmedel (se till exempel ideavirus och webbredaktörens ABC). Den vanligaste vägen till att kapitalisera på en blogg är genom annonser och affiliates.

E-boken har framtiden för sig, och inom kort kommer vi förmodligen se en större spridning i utbudet när författarna inte lägre till största del består av webbutvecklare och internetentreprenörer. Vem som helst kan ju trots allt skriva en e-bok!

Hoppas nu att jag inte svävade för mycket kring ämnet, utan fick något konkret sagt. Kommentera gärna med dina egna tankar eller frågor!

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Peter
  2007-07-13 14:48

  Tycker du har en poäng där! Men de som köper e-böcker brukar väl oftast veta vem som har skrivit boken, tex davinci-koden eller liknande, innan de köper boken? -Så att säga att vem som helst kan skriva e-böcker tycker jag är lite luddigt, men dock sant. Bra blog du har! intressant och lättläst, fortsätt dela med dig!

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2007-07-13 18:35

  Man kan säga att det finns två sorters e-böcker, dels traditionella böcker som görs tillgängliga i digital form och dels böcker som saknar förläggare och ges ut enbart som e-bok, oftast på den egna hemsidan. Det är i huvudsak den andra kategorin e-böcker jag syftar på i inlägget. Ett framgångsrikt exempel på detta är http://www.seobook.com/buy-now.shtml
  Kul att du gillar bloggen! Klart jag ska fortsätta =)

Skriv en kommentar

Liknande artiklar