Vad är grejen med Jaiku?
För någon som varken bloggar eller läser bloggar kan Jaiku framstå som ytterligare ett påfund från en sida av verkligheten som man helst håller sig borta ifrån.
Flera gånger har jag försökt sälja in konceptet, men det biter inte riktigt på folk. Men hur förklarar man poängen med Jaiku? Blogga i SMS-form är långt ifrån sanningen och man skulle knappast kunna förmedla konceptet med en elevator pitch. Jaiku (och Twitter också för den delen), är en idé som är så bra att ingen skulle få för sig att sno den.
I mina ögon är Jaiku en grym kombination av instant messaging (IM) och en öppen chatt. Jaiku skulle kunna vara en form av blogg där man delar med sig av privata detaljer, men formatet passar egentligen inte för det. Jaiku kommer istället till sin rätt när diskussionen tar fart i kommentarerna.
Låt mig illustrera med ett exempel. Du har funderat i flera dagar över sista avsnittet i Sopranos. Vad hände egentligen? Tillslut skriver du på Jaiku ”vad hände egentligen i sista avsnittet av Sopranos?”. Detta meddelande når ut till alla som följer dina uppdateringar, det kan vara tre eller tre hundra personer.
Tyvärr verkar ingen du känner ha någon vidare koll, men Adam skriver i varje fall ”Helt klart en besvikelse i varje fall”. Det är här din vanliga slutna chatt-kanal slutar och Jaiku tar vid. Adam har nämligen ett helt gäng kontakter på Jaiku, bland dem Eva, som följt Sopranos sedan första avsnittet. När Adam svarar på din fråga, dyker Adams svar upp i Evas nyhetsflöde. Eva går direkt in och förklarar snällt men bestämt att det inte alls var en besvikelse och förklarar även varför.
Det som hänt är att du hittat information genom att först få respons från halvinsatta Adam, som agerar som länk till tv-serieexperten Eva (Adam fungerar här som en connector). Jaiku kan på detta vis leverera svar på i princip alla dina frågor genom att sätta dig i kontakt med precis rätt person. Det är vad jag kallar socialt sök!
En viktig effekt av detta är även att ditt egna antal kontakter inte spelar så stor roll. Så snart någon kommenterar din text, blir den synlig för alla denna persons kontakter. Så, om fem personer med femtio kontakter var kommenterar på din text når din fråga 250 personer (5×50). Ju knepigare fråga, desto fler personer kommer förmodligen att behöva blandas in innan ett vettigt svar nås.
I mina ögon är detta en revolution i informationssökning. Det är min tro att ett svar på en fråga hittar fram på ett extremt effektivt sätt på detta vis och sedan kan förmedlas direkt mellan två människor. Det är effektivt eftersom Adam är din, inom ämnet, mest insatta kontakt, vilket ökar sannolikheten att han har kontakter med en ännu högre grad av expertis i ämnet. Det är fantastiskt eftersom det låter dig tappa en informationskälla du annars aldrig kommit i kontakt med.
Detta kanske inte hjälper dig att rekrytera fler medlemmar till Jaiku, men nog är det värt att begrunda! Jag vill även påpeka att Jaiku verkligen inte bara är till för att ställa frågor, det är dock ett tydligt exempel där tjänsten kommer till sin fulla potential.
Kommentarer
Jag tipsade om en bra film som får folk att förstå microblogfenomenet i min blogpost tidigare idag: http://video.google.com/videoplay?docid=8490338122282485578
(här: http://fyranyanser.se/2008/04/21/twitter-ar-hett/ )
Bra skrivet! Ska visa det här i framtiden om någon funderar över vad Jaiku är.
Snyggt! Bra beskrivning! Gillar verkligen exemplet med Sopanos i relation med socialt sök!
[…] dig som önskar få en bra förklaring av vad Jaiku egentligen handlar om så läs Webpal´s utomordentliga beskrivning som jag just sprang på. Det är lika bra att du förstår fenomenet för vi kommer se betydligt […]
Tack för en bra förklaring av Jaiku! Jag är inte alls insatt i det, och har undrat vad det är för något - men nu vet jag det!
Man kan inte registrera sig utan att ha fått en invite, eller? Synd att jag slängde bort den jag fick av dig, då =)
Coolt, tack för en schysst förklaring! Men, hur blir man medlem??? Är det invite-only som gäller eller? Någon som isf har en över?
Skickade dig en ny nu Jens, mailade en till dig med boenah! Är det fler som vill ha en invite är det bara att skriva en kommentar så mailar jag. Har 17 kvar!
Du lyckas sälja in det på mej =) Jag vill gärna ha en invite!
Jag vill gärna ha en invite!
Jag reagerade lite över att du har så svårt att sälja in Jaiku på folk, nästan alla jag pratar med tycker att det verkar intressant, även folk som inte är internet-junkies. Nu har ju dessutom facebook-status gjort många vana vid konceptet med microuppdateringar.
Och vad det gäller en elevator pitch så har Jyri Engeström en som går ut på att användaren kan få svar på tre frågor (tror jag har fått dem rätt) innan han ringer upp någon. 1. Vad gör du? 2. Är du upptagen? 3. Var är du? Vet inte om den är bästa men ändå.
Micke, tyvärr verkar mina invites ha försvunnit, Jaiku drog tillbaks den senaste rundan. Du är i varje fall först i kön så snart det kommer nya!
Henrik,
Antingen är du bättre på att sälja konceptet än jag, eller så är dina vänner öppnare än mina helt enkelt =)
Vet inte om de tre svaren är någon killer elevator pitch, var ligger användarnyttan i att veta detta innan ett samtal liksom…
[…] anslutning till texten jag skrev om Jaiku i förrgår blev jag inspirerad till ett litet experiment. Tanken var att försöka få en bild av hur stort […]
Niklas,
Kanske är så.
Användarnyttan är väl tydlig: 1. Du vet om personen du tänker ringa kommer svara eller inte. 2. Du slipper ställa onödiga frågor (om du inte vill) och kan gå rakt på det riktiga syftet med ditt samtal.
Micke,
Jag har invites. h a|t physicalinteractionlab.com
Man måste väl ha en nokia s60-telefon för att vara med? Eller?
Jonas,
nej nej, bara om du vill uppdatera via mobilen!
[…] mer: Vad är grejen med Jaiku?, Micro-bloggning på Eng. […]
[…] har hört en hel del om Jaiku lately. Niklas Olsson´s blogginlgg “Vad är gjejen med Jaiku?” & samma persons inbjudan till fenomenet, har gjort att jag nu är medlem (tack N!). En […]
[…] Olsson förklarar vad som är så bra med Jaiku. *ditt namn (riktigt/fiktivt, få mig att […]
[…] skrev för ett tag sedan om möjligheten att med microbloggningsverktyg som Jaiku och Twitter kunna få svar på nästan […]
[…] skrivit om detta fenomen, ett nätverksbyggande och Niklas Olsson har skrivit ett par blogginlägg; Vad är grejen … och Informationssökning […]
[…] ni inte vet vad Jaiku är, läs det här. Spara / dela med […]
Själv “sökte” jag partners till min sajt Hittaupplevelse.se via Bloggy men fick inga napp. Så jag vet inte…..
Finner fler på Google
Det var tråkigt att höra @carl, annars brukar Bloggy vara perfekt för just den typen av frågor, är ju en viss överrepresentation av webbkunniga där!
[…] Vad är grejen med Jaiku? […]
[…] skrivit om detta fenomen, ett nätverksbyggande och Niklas Olsson har skrivit ett par blogginlägg; Vad är grejen … och Informationssökning […]