Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Informationssökning med Jaiku och Twitter

2008-08-07 | Bloggar, Sökmotorer

Jag skrev för ett tag sedan om möjligheten att med microbloggningsverktyg som Jaiku och Twitter kunna få svar på nästan vilken fråga som helst, en form av avancerat socialt sök. Grundtanken var att det aldrig är mer än sex personer mellan dig och all världens information (six degrees of separation).

Jaiku och Twitter är genom sitt upplägg som gjorda för att slussa en fråga eller tanke från en person till en annan, ofta helt ovetandes om varandras existens.

Idag hittade jag ett exempel som verkligen lyfter fram detta fenomen. Läs om hur ProBlogger blev bannad från webbtjänsten StumbleUpon, skrev om det på twitter och inom några minuter fick tag på e-mailadressen till en ansvarig på företaget genom en annan twitteranvändare.

Om personen som hade e-mailadressen själv prenumererade på ProBloggers twitteruppdateringar eller fick nys om händelsen genom en annan kontakt är egentligen oväsentligt, det intressanta är att personen i fråga inte nödvändigtvis någonsin hört talas om ProBlogger innan detta inträffade. Genom Twitter kunde detta informationsutbyte ändå ske.

Har du exempel på liknande händelser så dela gärna med dig av dessa i kommentarerna!

Ps. Såg att Nikke blivit Google-bombad, kan tycka att Google borde lärt sig hantera den typen av tråkigheter vid det här laget.

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Pelle
  2008-08-07 12:55

  Man ska väl dock komma ihåg att det bara är en möjlighet för dem som har ett nätverk att knyta in sig i på Jaiku - har man inte nog med followers som i sin tur har nog med followers så krävs det väldigt många steg för att komma fram till någon som vet.

  Kanske är en utmaning på dagens internet? Att få de som inte ingår i några internet grupperingar att finna sig en internet gruppering. Hört många som säger att anledningen till att de inte skaffar konto på Facebook eller liknande är för att de inte har några vänner att lägga till där - och det är inte helt lätt att övertyga ens kompisar att gå med där heller i många grupperingar utan det gäller att skapa sig ett nytt nätverk ofta - och var börjar man då?

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 johan rhodin
  2008-08-07 18:09

  Stämmer in i Pelles åsikt, om man inte har tillräckligt med kontakter på jaiku/twitter - eller om de man har inte läser ens uppdateringar, så kommer man inte få så många svar. Det gäller alltså att först bygga upp sin “status” inom nätverket innan man själv kan njuta frukterna av det. Och än så länge är ju bara tech-scenen med på twitter…

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-08-08 12:10

  Håller helt med er båda, anledningen till att ProBlogger kan göra något sådant här är ju delvis just för att han redan är en auktoritet med en förmodligen enorm mängd followers.

  En av de viktigaste poängerna med six degrees of separation är dock tanken om att informationen inte långsamt går mellan person och person, utan att den rör sig till en person med många kontakter (en connector) som agerar som lite av motorväg för informationen, när informationen väl befinner sig där kan den relativt omgående hitta rätt.

  Alltså, även om du bara har två followers på Jaiku så kan det räcka, om en av dessa har hundra followers räcker det med att denna kommenterar ditt inlägg för att du ska ha nått ut.

  Att skaffa kontakter på Jaiku, Twitter och Facebook är ganska annorlunda från att knyta vänskapsband i det vanliga livet, varför jag tror det kan kräva ett litet annorlunda tänk. Med lite mod kan i mina ögon nästan vem som helst bygga upp ett stort antal kontakter på dessa tjänster, jag blir själv bara glad om någon lägger till mig på Jaiku, trots att jag inte har en aning om vem personen är (så gör gärna det! :) )

  Hur relationer är annorlunda på internet mot i verkligheten är dock mycket intressant och tål att funderas en hel del på!

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Digitala distributionsformer » Om mikroblogg
  2008-11-04 16:12

  […] nätverksbyggande och Niklas Olsson har skrivit ett par blogginlägg; Vad är grejen … och Informationssökning […]

 • 5. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Om mikroblogg | Digitala Distributionsformer
  2011-11-11 21:58

  […] nätverksbyggande och Niklas Olsson har skrivit ett par blogginlägg; Vad är grejen … och Informationssökning […]

Skriv en kommentar

Liknande artiklar