Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Fuskar Google med statistiken?

2007-08-15 | Sökmotorer

För ett tag sedan la jag märke till att en del sökordstrafik till mina sidor gav besökare vars besökstid var under sekunden enligt Google Analytics. Min första tanke var att detta var trafik som gick till en annan sida direkt, varför min analyticskod inte kunde följa besökaren och registrerade den som noll sekunder.

Så för att testa runt lite med detta sökte jag på ganska obskyra söktermer som jag visste ingen annan skulle söka på, för att verkligen kunna följa denna trafik i statistiken. Tänker fortsätta en del med att testa runt detta, men något ganska anmärkningsvärt jag upptäckt är detta:

Google visar sökningar där din sida endast funnits med i SERPEN och inte klickats på som ett besök på noll sekunder till din hemsida!

Detta märkte jag då Google Analytics började rapportera besökare på de söktermer jag prövat med, trots att jag bara sett om min sida fanns med i sökresultaten och alltså inte klickat på den.

Än så länge är jag inte säker på vad detta beror på. Google kanske ser att jag varit inne på sidan senare, efter att jag såg den i sökresultaten och därför registrerar det som ett besök eller liknande. Ska fortsätta experimentera lite.

Min omedelbara reflektion kring det hela är hur detta verkligen gynnar Google. Webbplatsägare kommer uppleva att de får mer trafik från Google än de i själva verket får, och Googles marknadsandel av sökmarknaden kommer framstå som ännu större än den i själva verket är.

Ska kika vidare på detta lite. För er som tycker jag skriver lite väl mycket illa om Google vill jag även notera att jag egentligen inte har något emot dem.

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 danne
  2007-08-15 18:59

  g00gl3 15 t3h 3v1l!

  Låter konstigt, hoppas du kan forska lite mer på denna och posta en riktigt uttömmande sammanställning!

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Andra bloggare skrev 2007-08-16 : Min resa till frihet
  2007-08-16 12:04

  […] Fuskar Google med statistiken är något som Webpal Bloggen tar upp. De har gjort några intressant observationer, vilka låter konstiga och som skapar en del frågetecken och jag skulle gärna vilja höra mer om detta. […]

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Därför visar Google Analytics oriktiga uppgifter | webpal
  2007-10-29 14:14

  […] jag skrev om tidigare har jag upptäckt vissa oegentligheter i statistik från verktyget Google Analytics. Jag tror mig nu ha upptäckt vad det hela kan bero på genom ett litet […]

Skriv en kommentar

Liknande artiklar