Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Bloggar, RSS och nyhetsbrev

2008-09-28 | Bloggar

Vad är egentligen skillnaden mellan en blogg och ett nyhetsbrev? Plockar man isär det hela rejält så är de ju bara två olika sätt att kommunicera ditt budskap på. En blogg kräver ju dock att besökaren bestämmer sig för att besöka just den bloggen, medan ett nyhetsbrev levereras direkt i mottagarens inkorg.

Varför gör då ingen en RSS-blogg, en blogg som bara existerar som en RSS och inte har någon riktig plats på internet, utan bara finns i prenumeranternas RSS-läsare? Vore inte det att verkligen lyfta upp bloggen i molnet, all grafik och annat krimskrams rensas bort och kvar står endast innehållet, själva texten.

En RSS-blogg går inte att länka till (precis som ett nyhetsbrev). Istället delas innehållet via sociala funktioner i RSS-läsarna och kommentarer görs knutna till blogginlägget i Jaiku eller Twitter. Extra läsvärda stycken klipps ut och citeras på andra platser, det går dock inte att hänvisa till det exakta blogginlägget, utan bara till själva RSS-flödet.

Det känns lite som att sväva tycker jag, tänk ett RSS-flöde där du inte kan klicka på rubriken för att gå in på bloggen och lämna en kommentar eller följa diskussionen. Själva blogginlägget blir som ett halt socialt objekt, hur gärna än kommentarer och reflektioner vill koppla ihop sig med det finns det ingen konkret url till just detta inlägg, det bara existerar där ute i RSS-läsarna.

Vem blir först med en renodlad RSS-blogg?

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Marcus Westberg
  2008-09-28 23:33

  Intressant tanke. Jag kom spontant på ett bra användningsområde för en renodlad RSS-blogg. Exempelvis för att pumpa ut pressreleaser för företag. Dessa vill de kanske i vissa fall inte läsa kommentarer på (typ Volvo o liknande).

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Mattias
  2008-09-29 06:27

  En variant av detta kör vi mot våra kunder. På vårt kundtorg visas information som kommer från RSS-feeds. Samma feeds kommer att visas i inbyggda RSS läsare i våra program. På så sätt kan nå ut till alla användare av programmen med kritisk information.

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-09-29 08:24

  Som pressreleasetjänst skulle det kunna fungera mycket bra, kanske till och med som en begränsad pressreleasetjänst där man släpper nyheter bara till en viss skara som sedan kan “läcka” informationen.

  Mattias, det låter som en smidig lösning men RSSerna presenteras ju fortfarande på en sida och svävar alltså inte fritt i RSS-rymden :)

  Det finns faktiskt redan en form av rena RSS-bloggar, kika t.ex. på Jardenbergs kommentarer. Detta är ju inte en renodlad blogg, utan mer av en kommentarsfunktion samt alltid knutet till ett blogginlägg. Det finns även en “fysisk” representation av detta flöde som ni ser av länken ovan. Det är dock ett snäpp närmre en RSS-blogg :)

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Pelle
  2008-09-29 08:54

  Dte är en intressant tanke - aldrig tänkt på att innehållet i en sådan tjänst skulle kunna bli upptäckt via Jaiku och liknande.

  Har gjort en liten variant på det själv på en sajt för ett userscript: http://kodfabrik.se/userscripts/mtg/

  Jag gjorde en RSS för alla uppdateringar, men tyckte att det i övrigt inte fanns utrymme i designen för att visa uppdateringar. Så bara de som aktivt väljer att prenumerera på dem får dem.

 • 5. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Erik Pettersson
  2008-09-29 17:46

  Verkligen intressanta tankegångar Niklas! För informationsflöden som inte kräver eller önskar kommentarer är RSS perfekt.

 • 6. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2008-09-29 20:36

  Cool Pelle, då har du ju redan lite av en RSS-blogg :)

  Tycker det är något speciellt med hela konceptet, på något vis har vi skapat oss föreställningen att en url är en slags fysisk adress och en blogg ett solitt ting, men en RSS-blogg ifrågasätter detta, den svävar. Det känns relevant att verkligen tänka igenom varför man känner så här (eller är det bara jag som gör denna association?)

Skriv en kommentar

Liknande artiklar