Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

Åtgärd för att öka produktiviteten

2007-07-16 | Övrigt

För att öka min produktivitet och optimera min tid framför datorn, har jag samlat alla mina internettjänster hos Google.

Jag funderar mycket på var jag kan göra tidsvinster. Vilka aktiviteter tar längre tid än de egentligen borde? Själv vet jag att jag tappar mycket tid så fort jag tappat fokus. När jag inte är säker på vad jag ska göra drar jag igång en procedur som ofta tar mycket längre tid än beräknat.

Det hela börjar med att öppna mailen och hoppas på något intressant. Sedan går jag vidare till att kika in på ett antal forum där jag är aktiv. Efter detta går jag igenom min blogglista efter nya inlägg. Om jag inte fastnat vid något kikar jag vanligtvis på statistiken för mina hemsidor. Vid alla dessa aktiviteter finns risken att jag fastnar, börjar besvara mail, läsa långa forumtrådar eller helt enkelt surfar vidare via någon länk.

Att tappa fokus för en kort stund kan alltså kosta mycket tid. Vad gör man då åt detta?

Jag har bestämt mig för två åtgärder. För det första tänker jag motarbeta alla impulser att göra dessa aktiviteter flera gånger per dag. Jobbar jag en heldag blir det lätt att man skannar samma forum två-tre gånger.

För det andra tänker jag samla alla mina tidskrävande behov hos en enda leverantör, Google. Idag tog jag mig en timme att aktivera alla Googletjänster jag tror kan hjälpa mig i min tidsoptimering. Jag började med Google reader. Genom denna kommer jag på ett smidigt sätt kunna bli meddelad när bloggar i min lista blivit uppdaterade, nu behöver jag inte längre skanna av min lista med aktiva bokmärken.

Efter detta aktiverade jag G-mail och knöt mitt vanliga e-postkonto till detta. Utåt ser det precis ut som förr, jag planerar inte att använda min nya g-mailadress utan kör vidare med min gamla. Att aktivera allt detta med G-mail tog mindre än tio minuter! Skillnaden är att jag dels samlar även mailen hos Google samt att jag kan använda mig av den otroligt härliga lilla G-mail notifier.

Detta är en liten ikon i statusfältet som piper till så fort ett mail dimper ned, nu behöver jag aldrig mer öppna mailprogrammet varje gång jag undrar om jag fått nya mail. Detta kommer hjälpa mig mycket, mailberoende som jag är =)

Det tredje programmet jag installerade var Google notes. Med detta lilla firefox-plugin kan jag smidigt göra anteckningar medan jag surfar på webben, och slipper därigenom fylla skrivbordet med små .txt-filer.

Jag tror att nyckeln till en riktig tidsvinst ligger i att lära sig de system man jobbar i ordentligt. Om man väl lär sig hantera dem med kortkommandon och liknande kan man vinna mycket tid, vilket ger mer tid över till den egna kreativiteten. Därför har jag använt ytterligare en timme idag till att verkligen sätta mig in i dessa program.

Inom tre dagar tror jag mig ha vunnit tillbaks den tid det tog att samla mina tjänster hos Google.

Är det någon som känner igen sig i denna typ av beteende, kanske har ni några egna idéer om hur man ytterligare kan optimera sin tid?

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Jens
  2007-07-18 01:38
 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Jens
  2007-07-18 01:45

  Hehe, satt och kollade på dom där teckningarna. Den här var ganska fin också: http://leesdoodles.blogspot.com/2007/04/out-of-loop.html

  Det bästa är ju att jag just nu sitter och gör PRECIS det bilden skämtar om!

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2007-07-18 01:49

  haha, har faktiskt sett den första tidigare (och kommenterat på den)!
  Den andra har jag nog inte råkat ut för ännu =)

Skriv en kommentar

Liknande artiklar