Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

2 intressanta begrepp

2009-08-27 | Webb 2.0

Den senaste tiden har det varit två ord som verkar ha en tendens att ständigt återkomma samtidigt som jag inte helt kan få ett grepp om vad de säger mig. Båda är i allra högsta grad aktuella och båda kommer förmodligen få en central roll i diskussionen om framtidens media.

Serendipity

Det oöversättliga serendipity kan enklast beskrivas som tursamma upptäckter man gör när man egentligen letade efter något annat. Begreppet verkar dyka upp lite varstans nuförtiden och är mer relevant idag än någonsin förr. När vi själva väljer våra nyheter, bara klickar på det vi gillar och låter våra vänner tipsa oss om vad som är bra kan det nämligen vara så att just serendipity går förlorat.

För mig är det mest påtagligt i det verkliga värde min tryckta morgontidning ger mig genom de artiklar jag läser bara för att de ligger i närheten av annat material. Denna typ av läsupplevelse har jag ännu inte hittat hos någon av de svenska dagstidningarna på webben.

Serendipity påverkar även forskningsvärlden där man idag söker med dator för att hitta information inom sitt område, vilket kraftigt minskar sannolikheten att snubbla över artiklar inom angränsande områden. Detta till skillnad från då man var tvungen att manuellt gräva sig fram bland information i ett bibliotek eller liknande. (läs mer om detta här)

Ett intressant perspektiv, som absolut kan gälla för vissa typer av media, är det motsatta. Man skulle kunna hävda att internet är den ultimata plattformen för just serendiptiy, snyggt uttryckt på Stevenberlinjohnson.com (via Jardenberg.se) angående hans nyhetsintag:

“Yes, those initial starting points are filters defined by my initial tastes. But my taste is for surprise and novelty — and that’s what they deliver.”

Nyhetsflöde

Jag har länge trott att jag haft ett nyhetsflöde i och med min RSS-läsare. Efter att nästintill mekaniskt betat av alla olästa artiklar infinner sig allt som oftast en viss lättnad av att vara ikapp i nyhetsskörden. Med exponentiellt ökande mängder tillgänglig information ändras dock förutsättningarna och denna typ av läsande är nog snart ett minne blott. I bräschen för denna omvandling står Twitter med sin enorma uppdateringshastighet, trots att jag bara följer drygt 80 personer skulle jag aldrig ta mig för att läsa igenom allt de producerar under en hel dag.

Istället kliver jag varje gång ned i en ny flod av uppdateringar och tar vid där denna börjar. Det finns inte längre någon inbox att tvångsmässigt beta av, de viktigaste händelserna lyfts ständigt fram på ett vis som gör att jag alltid får nys om dem på ett eller annat vis oavsett om jag missar det tillfälle då de först annonserades.

Trots detta är det något jag uppskattar hos min hög med olästa The Economist som blänger på mig från sin plats i bokhyllan. Kanske behöver vi lite av både och.

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Tore
  2009-08-28 14:15

  Ha! Enormt bra ord! Serendipitärt. Jag hade en sådan upplevelse förra veckan. Googlade på “klart grabben ska ha en husvagn” för jag ville veta varifrån det citatet kom. Första resultatet var en film på Youtube med musikbandet “dunderpatrullen”. Jag fastnade direkt för musiken.

  Mer serendipitärt än så kan det väl inte bli :-)

  Det här var det jag hittade btw: http://www.youtube.com/watch?v=2-porhA9C8U

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2009-08-28 18:36

  @Tore, extremt serendipitärt faktiskt! Just planlöst surfande leder ofta in en på spännande avfarter!

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Läsvärt – 19 September 2009 | Distribution och intäkter i nya medier
  2009-09-19 21:57

  […] 2 intressanta begrepp (27 August 2009) […]

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Anton Johansson
  2009-08-28 00:53

  intressant inlägg. och det här är tankar som helt klart är relevanta för project shinobi. nyhetsflödet för att vi försöker lösa problemet med information overload, och serendipity för att det har med urvalsprocessen att göra.

  This comment was originally posted on FriendFeed

Skriv en kommentar

Liknande artiklar