Niklas Olsson om affärer på internet

Affiliatenätverk, Bloggar, BloggInfo.se, Bokhylla, Domännamn, Informationsprodukter, Internetentreprenörer, Internetmarknadsföring, Länkstrategier, Övrigt, Projekt, Reseguider, Sökmotorer, Svensk Kolgrill, Twitter, Varumärken, Webb 2.0, Webbhotell, WordPress

1+1=3 när Bing och Google Wave presenteras samma dag

Tillsammans med fantastiskt spännande WolframAlpha var presentationerna av Microsofts Bing och Google Wave i torsdags det i mina ögon mest intressanta som hänt i nätsvängen i år.

Google Wave dök upp oannonserat under Googles utvecklarkonferens och presentationen råkade sammanfalla ganska exakt med Microsofts officiella presentation av Bing vilket knappast var en slump från Googles sida.

Vad som dock utifrån kan se ut som ett fult tjuvknep från Googles sida (se t.ex. Techcrunch) för att stjäla uppmärksamhet från presentationen av Bing agerade istället för att maximera uppmärksamheten kring båda produkterna enligt samma logik som får klädbutiker att placera sig i samma kvarter. Faktum är att Google och Microsoft egentligen lika gärna kunde kommit överens om detta datum tillsammans.

För vad händer när man släpper två sådana här nyheter samma dag? Det första är att teknikpressen får två toppnyheter att rapportera om. Den intresserade behöver knappast välja vilken av dem han/hon ska läsa utan tar sig an båda varför ingen av nyheterna egentligen missar någon större mängd uppmärksamhet på grund av det samtida lanseringsdatumet. Det andra, mer intressanta, är att hälften av alla artiklar om Bing nämner Google Wave och hälften av alla artiklar om Google Wave nämner Bing varför uppmärksamheten för var och en blir större än den varit om de lanserats separat. Utöver detta finns det plötsligt något att prata om, möjligheten att jämföra två av världens största internetföretags senaste produktsläpp med varandra är en given debatt.

På det stora hela var det extremt taktiskt av Google att annonsera sin produkt samtidigt med Microsoft, Microsoft tjänade dock minst lika mycket på den extra uppmärksamheten.

Lite tankar kring Bing

Bing är ingen teknisk revolution, men erbjuder ett nytt perspektiv på vad en sökmotor är genom att gå in på djupet i flera vertikaler (som resor, shopping, video mm). Bing har därmed flyttat oss ett steg närmare “one search box”, om detta är framtiden återstår att se. Trevliga effekter av detta är saker som att du söker i kartor, förhandstittar på videoklipp och mycket mer utan att lämna själva sökmotorn. Ett sätt för sök att bli en ännu mer dominerande del av vårt internetanvändande alltså.

Microsoft har åstadkommit detta genom att dels köpa upp en mängd mindre företag med teknik för olika delkomponenter (teknik som gör att du t.ex. kan välja att bara visa bilder som föreställer människor i bildsök) och dels genom att lägga enorma mängder pengar på utveckling. För att uppleva Bing som det är tänkt måste man än så länge ställa in sin “plats” till USA villket du gör genom att klicka på Sverige uppe i högra hörnet och sedan välja USA. Tidiga kommentarer kring Bing har varit överaskande positiva vilket indikerar att vi kanske för första gången fått en riktig Google-utmanare (Apparently Bing is something of a hit).

Lite tankar kring Google Wave

Google Wave lovar stort och om det faller väl ut och får det mottagande man hoppas på från utvecklare är detta precis den revolution som Twitter hintat om. Storheten i Twitter ligger i att tjänsten är mer av ett protokoll än en webbtjänst och att grunden i tjänsten endast består av några få enkla regler samt en möjlighet för utvecklare att skapa gränssnitt och filter mot denna tjänst. Google Wave tar detta hela vägen och är faktiskt ett rent protokoll (waveprotocol.org), anpassat för den nya tidens kommunikation. Det enda jag inte är helt på det klara med är hur Google ser sin egen roll i framtiden för Wave (kika på denna bloggpost för att se hur öppet hela projektet är och därmed faktiskt oberoende av Google om det väl implementeras på bred front).

Kommentarer

 • 1. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Jens
  2009-06-02 12:45

  Jag är en slow adapter, så vi får se när jag börjar använda vare sig Bing eller Wave.

  Hur som helst så var artikeln på Techcrunch rätt rolig =)

 • 2. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Wiberg
  2009-06-02 13:24

  För tre månader sedan sa många att Google måste köpa Twitter eftersom Google inte kan indexera konversationerna på samma sätt som Twitter…

  Sedan kommer vågen. Googles tsunamiprotokoll som kommer att svepa med sig ALL information som omfattas av ekosystemet.

  För det som händer är att alla applikationer som rör kommunikation och byggs på, eller kompatibelt med, waveprotokollet öppnar dammluckorna för Google att omfatta och indexera dess content.

  Affärslogiken är briljant, strategin är mästerlig och hotas bara om utvecklare väljer att bygga självständiga öar utan direkt koppling till waveprotokollet. Vilket i sin tur framstår som dumt och osannolikt, och dessutom finns det väl inga öar som inte omgärdas av vågor, inte sant?

 • 3. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Niklas Olsson
  2009-06-02 18:24

  @jens Wave kommer du nog inte kunna hålla dig borta från när det lanseras :)

  @Wiberg insiktsfull kommentar, har inte tänkt på hur Wave faktiskt påverkar sök!

  Min take på detta är att Google helt enkelt har ett strategiskt intresse i att “frigöra” webben från andra aktörer. Med Twitter kommer Google alltid ha ett underläge i indexering då tekniken är proprietär och drivs av Twitter själva. Det blir lite av en “stängd” del av webben för Google (jmf hur Google indexerar Jaikuinlägg med Twitterinlägg).

  Även om det bildas “öar” med tjänster som använder Wave-protokollet utan att gå genom Google (vilket iofs är en bra sak) så kommer Google ha samma möjlighet att indexera dessa konversationer som alla andra aktörer. Googles styrka i att presentera sökresultat kommer därigenom vara bibehållen.

  Det som skrämmer Google idag är platser som Facebook och Twitter där Google inte kommer in för att indexera resp. har ett dåligt utgångsläge för att indexera.

  Google Wave smakar nästan mer framtid än Twitter i mina ögon för stunden, Wave är Twitters outnyttjade potential och Twitter kommer i framtiden få nöja sig med att vara en intressant webbtjänst istället för det protokoll jag trott på.

 • 4. Deprecated: Function ereg() is deprecated in /storage/content/52/164052/webpal.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/googleanalytics.php on line 266 Intressanta bloggar som jag följer - Johannes Holmberg
  2009-07-06 11:15

  […] Webpal - Niklas Olsson om affärer på internet […]

Skriv en kommentar

Liknande artiklar